Was het referendum daadwerkelijk een succes?

Op 6 april 2016 was het zover, het eerste raadgevende referendum van Nederland. Op initiatief van GeenPeil werd er aan het Nederlandse volk gevraagd of zij voor of tegen het Europese associatieverdrag met Oekraïne was. Een referendum waarbij ongeveer 32% van de kiesgerechtigden Nederlanders naar de stembus kwam om zijn of haar mening te uiten over het referendum en waarbij 61% van de stemmen tegen het verdrag was. Volgens de initiatiefnemers is er dan ook sprake van een groot succes. Er wordt zelfs al gesproken over een volgend referendum om zo direct de mening van de burger te kunnen vragen bij politieke besluiten. Maar was he referendum wel zo een groot succes dat moet worden voortgezet?

Succes

Als eerste de vraag of het afgelopen referendum daadwerkelijk zo een groot succes was. Ja, de drempel van 30% is gehaald, maar niet erg ruim. 68% van de kiesgerechtigden heeft zijn stem niet laten horen door simpelweg niet te gaan stemmen. Er kunnen dan ook vragen worden gesteld bij het succes van het referendum. Binnen de politiek worden nu discussies gevoerd over hoe om te gaan met het nee van het referendum, terwijl wij door de lage opkomst niet met zekerheid kunnen stellen dat de meerderheid van Nederland het associatieverdrag niet ziet zitten.

Bezig zijn met politiek

Wel kan worden gesteld dat meer dan de helft van de kiesgerechtigden het niet belangrijk genoeg vond om te gaan stemmen afgelopen referendum. Hieruit kun je vrij gemakkelijk concluderen dat het grootste deel van de Nederlanders niet zit te wachten op een referendum. Als JOVD’ers gaan wij er altijd vanuit dat iedereen graag met de politiek bezig is, maar dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Veel Nederlanders willen niet steeds met politiek bezig zijn. Een keer in de vier jaar een vertegenwoordiger kiezen is prima voor hen, maar zij willen zich niet met elk individueel besluit in de politiek bezig houden. Dit kan dan ook als reden worden gezien voor de weinig inhoudelijke antwoorden die op tv waren te zien als de gemiddelde burger om haar mening werd gevraagd over het referendum. Daarom is er volgens mij geen sprake van een succes van een succesvol referendum.

Het feest van de democratie

Als er daadwerkelijk opnieuw een referendum zal worden gehouden zullen er opnieuw miljoenen euro’s aan overheidsgeld worden uitgegeven voor een ‘feest der democratie’ waarbij door de kleine opkomst een vertekend beeld zal worden gegeven aan de politiek. Daarbij is het niet met zekerheid te zeggen of bij een volgend referendum de drempel van 30% opnieuw zal worden gehaald. Een deel van de mensen zal afgelopen referendum voornamelijk uit plichtsgevoel zijn gaan stemmen. Dit terwijl zij niet per se wisten waar het referendum over ging en vaak pas in het stemhokje hebben beslist wat zij zouden gaan stemmen. Als er steeds vaker referenda zullen worden gehouden zal het verdiepen in politieke vraagstukken kiezers zo tegen gaan staan dat er steeds minder stemmers zullen komen. Zo zal er dan ook vrij snel een moment komen waarop de opkomst onder de drempel van 30% zal komen. Door het overmatig gebruiken van het referendum zal de door de voorstanders genoemde kracht van het middel verdwijnen en zo zal een nieuw ontdekt middel vrij snel weer verdwijnen. Is dit een probleem? Voor mij in ieder geval niet, maar ik ben dan ook een tegenstander van referenda. Als er vaak genoeg een referendum wordt uitgeschreven zal het middel aan zijn eigen ‘succes’ ten onder gaan. Tot dat moment zit er niets anders op dan lijdzaam toezien hoe onze democratie miljoenen euro’s weggooit aan het ‘feest van de democratie’ genaamd het referendum.

Dit bericht delen....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.