‘Pathetische Merkel sleept Europa mee in val’

Al sinds ik de politiek intensief volg heb ik veel respect voor Angela Merkel. Na Kohl en Schröder zag ik haar als het echte gezicht van het nieuwe en verenigde Duitsland. Ze groeide op in de DDR en klom op tot het hoogste ambt van haar land en bovendien tot officieuze leider van Europa. Dit alles ook nog eens als vrouw. Dat respecteerde ik. Nog steeds trouwens.

Maar haar falen in het afgelopen jaar is zo groot dat het haast onvergeeflijk is. De vrouw die ik bewonderde lijkt nu wel bezeten. Keer op keer werkt ze zichzelf in de nesten en sleept andere personen en landen daarin mee. Al deze incidenten zijn weer een gevolg van elkaar. Laten we het even op een rijtje zetten:

Toen de vluchtelingencrisis begon heeft Merkel er persoonlijk voor gezorgd dat de stroom naar Europa echt onhoudbaar werd. ”Wir schaffen das” was een regelrechte uitnodiging voor honderdduizenden mensen in Turkse kampen en ook voor wie helemaal niet noodzakelijkerwijs naar het westen hoefde te vluchten. Ook nu nog scanderen vluchtelingen aan de Macedonische grens haar naam. Zij heeft hen immers een thuis beloofd. Daarnaast is er in eigen land geen breed draagvlak voor de gigantische opname van vluchtelingen die op dit moment plaatsvindt. In de rest van Europa al helemaal niet.

Toen Merkel zelf ook zag dat de situatie uit de hand liep, wilde ze een gezamenlijke ”Europese oplossing” bewerkstelligen. Maar hoe kun je van de Europese partners verlangen dat ze een probleem helpen oplossen wat grotendeels door Duitsland veroorzaakt is en wat ook voornamelijk een Duits probleem is? De vluchtelingen willen helemaal niet naar Hongarije of Polen. Ze willen naar Duitsland. Het is ook gierend hypocriet om landen te verwijten dat ze op eigen houtje handelen in de crisis, terwijl de crisis juist mede is ontstaan doordat Merkel zonder overleg de lont in het kruitvat heeft gegooid.

Uiteindelijk kwam de ”Europese oplossing” er toch in de vorm van de veelbesproken Turkije-deal. Een deal die Merkel per se wilde sluiten, maar die in heel Europa voor groot ongemak zorgt. Tot overmaat van ramp dreigt deze afspraak ondanks de hoopgevende teksten nu al in het water te vallen. Er zijn veel te vergaande toezeggingen gedaan aan de Turken die niet waar te maken zijn maar wel voor sociale onrust zorgen in Europa. Intussen schendt Turkije de afspraken en zet vluchtelingen botweg terug de grens over naar Syrië. En de overige vluchtelingen komen nu via Italië.

Een ander gevolg van de deal is dat Europa, en met name Merkel, politiek afhankelijk is geworden van de Turken terwijl daar geen enkele noodzaak toe was geweest als de crisis niet mede door Merkels toedoen uit de hand gelopen was. En zo kon het gebeuren dat Merkel afgelopen vrijdag stotterend en met het schaamrood op de kaken diep door het stof moest voor een lachende Erdogan die het proces tegen Böhmermann beschouwt als een grote overwinning op het westen. Merkel offert hierbij een individu op voor haar politieke wil. Als ze niet afhankelijk was geweest van de Turken, had ze het proces gemakkelijk kunnen tegenhouden. Maar ze zit in deze benauwde situatie omdat ze maanden geleden zo graag zo barmhartig mogelijk wilde zijn. Nu laat ze een komiek uit eigen land vervolgen om een deal met een dictator te redden die ze zelf wilde en door haar eigen falen nodig werd.

Het is eeuwig zonde dat Merkel nu de geschiedenisboeken in zal gaan als een regelrechte rampkanselier. Met ”Wir schaffen das” en haar verdere beleid rondom de vluchtelingencrisis heeft ze een kettingreactie van eigen falen op gang gebracht waardoor ze steeds opnieuw in een onmogelijke positie terecht is gekomen en de machtsbalans op het continent heeft laten overslaan naar de Turken. En het ergste: er is daarbij niet één probleem opgelost.

Schade, Deutschland.

Dit bericht delen....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.