JOVD Amsterdam: laat Amsterdam niet links liggen!

Recent hoorde ik burgervader Eberhard van der Laan zeggen dat toeristen het beste konden overnachten in Rotterdam. Deze week zie ik het hernieuwde coalitieakkoord dat ervoor zorgt dat er nog meer hotelkamers komen en vernieuwing van de stad. Zit ik te wachten op nog meer toeristen? Wil ik nog meer bedrijvigheid in Amsterdam? Kan mijn mooie stad deze ontwikkelingen aan? Een rondje in mijn omgeving leert dat veel mensen hier totaal niet op zitten en ik krijg vele malen een keiharde ‘nee’. Toch durf ik te beweren dat ik volmondig ‘ja’ antwoord op deze drie vragen.

Zit ik te wachten op nog meer toeristen? Ja.  De sociale media staan vol met actiegroepen, meestal anoniem, die zich verzetten tegen de ‘verloedering’, ‘neo-liberalisering’ en ‘nutellatsunami’ die onze stad zou ‘teisteren’ Enige vorm van discussie is onmogelijk met deze mensen aangezien zij zich verschuilen achter de deuren van hun grachtenpand. Men kan niet accepteren dat toeristen ’s nachts over de grachten zwalken wanneer zij genoten hebben van onze stad. Het wonen in het centrum van Amsterdam is nooit een recht, maar altijd een voorrecht. Toch merk ik steeds vaker dat grachtengordelbewoners louter klagen over het feit dat toeristen een plaag zijn voor onze stad. Tegen hen wil ik graag zeggen: “Kom achter die deur vandaan en vertel hen, vooral zij die alleen komen voor de Wallen en de coffeeshops, hoe mooi Mokum is”. Deze mensen houden de stad draaiende en zonder hen zou het kloppende hart van Nederland er toch een stuk anders uit zien.

Wil ik nog meer bedrijvigheid in Amsterdam? Ja. De gevreesde en alom bekritiseerde nutellatsunami is zeker een probleem, dat ontkent niemand. Want het is natuurlijk veel mooier om een diversiteit te hebben in elke straat. Echter, als een ondernemer zijn brood denkt te kunnen verdienen met verse wafels en crêpes met nutella is dat zijn goed recht. Als dat niet zo blijkt te zijn, dan verdwijnen dit soort zaken vanzelf uit het straatbeeld en blijven de beste zaken over. Zo zal men zichzelf altijd blijven uitdagen om de mooiste zaak neer te kunnen zetten met de beste producten. Geef deze mensen de ruimte om te experimenteren met hun handelsgeest en beperk ze niet met het feit dat er al vijftig ijssalons zijn geopend vorig jaar.

Kan mijn mooie stad deze ontwikkelingen aan? Ja. Ik ben ervan overtuigd dat Amsterdam een stad is met mogelijkheden die veel mensen nog niet voor mogelijk houden. Als ik zie wat de ambities zijn van liberale partijen als D66 en VVD op het gebied van woningbouw, dan geloof ik dat Amsterdam nog vele stappen kan maken. Nu de PvdA verdwenen is uit de lokale coalitie denk ik dat het tijd is om Amsterdam niet langer links te laten liggen. De ambitie spreekt al uit het te bouwen hotel aan de IJ-zijde wat ruimte biedt voor mensen die ook willen genieten van onze stad. Toch denk ik dat wij nog best wat stappen kunnen maken in het versoepelen van de regels en de voorwaarden van de bouw. De recente ontwikkeling met de free-zones toont aan dat de gemeente stappen maakt op het gebied van een 24-uurseconomie.

Kortom, het is duidelijk dat mijn visie niet overal gedragen wordt, maar toch spreek ik de hoop uit dat Amsterdam de komende jaren stappen gaat maken op het gebied van regeldruk. Geef iedereen de mogelijkheid om hun idee werkelijkheid te laten worden en laat de realiteit bevestigen of dit idee een toegevoegde waarde is voor onze prachtige stad. Laat Amsterdam niet links liggen!

Anouk van Brug, voorzitter van de JOVD Amsterdam & Sven Butter, vice-voorzitter politiek van de JOVD Amsterdam

Dit bericht delen....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.