Liberaal van het jaar: strijd tegen het ‘populisme’

In het prille begin van december stuurde ik een bijdrage in voor het denkproces omtrent de prijs ‘Liberaal van het Jaar’. Ik veronderstelde hiermee op tijd te zijn, doch bleek uit de respons dat de keuze al lang en breed gemaakt was. Mijn (of ieders) voorstel werd dan ook niet in overweging genomen – leden weten het immers niet beter dan het Hoofdbestuur – maar ik werd bedankt voor de moeite. Het is mij altijd al een doorn in het oog geweest dat waarde van de prijs ‘liberaal van het jaar’ laag is doordat deze middels een schimmige Hoofdbestuur-beslissing genomen wordt.

Vriendjespolitiek

Ook bij deze editie kan men er vraagtekens bij zetten dat de gekozen liberaal zeer toevallig bevriend is met oud-voorzitter Van de Burgwal en uit dezelfde woonplaats komt. De wandelgangen van de JOVD galmden dat deze optie hartelijk was aanbevolen door deze oud-Voorzitter.

De keuze viel op Sybe Schaap, een senator van de VVD. De Liberaal van het Jaar is een prijs die jaarlijks door de JOVD wordt uitgereikt aan een persoon die zich (dat jaar) heeft ingezet voor belangrijke liberale waarden en ideeën. Mij zijn alle hoogtepunten van Sybe Schaap van dit jaar niet bekend, maar het uitbrengen van een boek zal er ongetwijfeld een van zijn. Het boek kwam in opspraak doordat de PVV vergeleken werd met de NSB, of nee: ze waren erger dan de NSB.

Erger dan een partij die standpunten innam tegen een volk, voor afschaffing van het individualistische kiesrecht was en collaboreerde met de nazi’s. Deze vergelijkingen zijn al jaren op websites als Joop (opiniewebsite van de VARA) te vinden, maar de grote filosoof Schaap is nu ook tot dit inzicht gekomen.

Wilders is niet Hitler zelf, maar wordt ook als overtreffende trap gekenmerkt: ‘Wilders heerst als een Führer die zelfs het nationaalsocialisme niet heeft gekend’. Het is overigens niet alleen Wilders, ook Trump wordt door Sybe Schaap gezien als Hitler. Niet tegenover Joden, maar tegenover Mexicanen.

Populisme

U hoort: een echte liberaal, met scherpe politieke oplossingen, maar bovenal belangrijk: niet populistisch. De oprichter Anton Mussert van de NSB kreeg in Nederland de doodstraf toegewezen, de partij werd verboden. Het is maar zeer de vraag wat er met kopstukken van de PVV moet gebeuren nu zij zich bevinden in een club die gevaarlijker is.

Rutger de Ridder deed zijn das af (dassen zijn heden verboden in het hoofdbestuur van de JOVD – of sorry: passen niet binnen het strikte mediabeleid) en ging op de tafel staan bij de nieuwjaarsborrel om zijn grote rede te starten over populisme. Redelijkheid staat volgens Rutger tegenover schijnwerkelijkheid, en hij heeft geen zin in een verkiezingsjaar vol populistisch geneuzel. “Er is maar één echte oplossing voor en tegen populisme. … Wij JOVD’ers vechten ergens voor! Er is meer vrijheid van meningsuiting nodig. Wij liberalen zullen altijd vechten om populisten buiten de macht te houden.”

Dit gaat allemaal erg snel. JOVD’ers zijn klaarblijkelijk één coherente club geworden die ergens voor vechten, of eigenlijk tegen: tegen de populisten. Toen ik lid werd waren wij nog een club die stond voor het verspreiden van het liberale gedachtegoed – de moderne tijd vraagt echter om klassiek links activisme zo blijkt.

Definitie populisme

Wat het populisme is, is voor mij een groot vraagteken. Ik hoor het begrip overal langskomen, maar er is geen sluitende definitie uit te distilleren. Rutger de Ridder ziet net als zijn grote voorbeeld dat dit populisme in opkomst is. Sedert wanneer, waarom en wat dit precies inhoudt dat is klaarblijkelijk niet van belang. Maar u, als JOVD’er, u behoort er verdomme tegen te vechten!

Populisten zijn willekeurig Westers politieke figuren die onder dit verzamelwoord worden gebracht, en neergezet worden als gevaarlijker dan de NSB. Prachtig vindt groot liberaal Rutger de Ridder het. Meerdere keren in zijn speech zegt hij het: “Een gevecht tegen de populisten.” Wilders moet vaak even aangeven dat hij bedoelt: ‘geweldloos’. Maar dat is voor deze jonge visionair niet nodig. Hij is een echte liberaal, een JOVD’er, en die vechten tegen het populisme.

Gebrek aan politiek lef

Het persbericht duidt waarom Sybe Schaap een liberaal is in hart en nieren: “Schaap waarschuwt de samenleving voor het opkomende populisme, heeft politiek lef, is kritisch op de PVV en is onafhankelijk in zijn denken. Hij schrijft, denkt en werkt keihard om onze rechtsstaat te verdedigen.” Hij denkt en schrijft keihard – dat zal. Doch in dit licht bezien kunnen we de hele Tweede Kamer liberaal van het jaar maken (behalve de partij die niet genoemd mag worden). Al ontbreekt het ze wellicht aan politiek lef.

Politiek lef waar het ook Rutger de Ridder aan ontbreekt. Lef is immers nodig om nieuwe inzichten te geven, en een inhoudelijke lijn uit te zetten. Niet op een tafeltje te schreeuwen dat populisten een gevaar zijn, omdat zij ook zo schreeuwen over gevaren zonder oplossingen aan te dragen…

Redelijkheid

Geacht Hoofdbestuur: mocht het zo zijn dat u redelijkheid wil laten overwinnen, begin dan zelf met de rede. Een heldere argumentatie omtrent en beschrijving van de problematiek en een oplossing (en ten minste een sluitende definitie van het naar uw idee gevaarlijke populisme). Als dat naar uw visie heus een gevecht is tegen een paar politieke tegenstanders met een andere visie, dan bent u naar mijn inzicht ver verwijderd van de rede en een inhoudelijk debat. Ver verwijderd van de liberale grondbeginselen omtrent vrijheid van denken en spreken, en ver verwijderd van het verdedigen van onze rechtsstaat.

Dit bericht delen....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.