Bram Roodhart: “Een liberale coalitie met een duidelijke koers”

Bram Roodhart (voorzitter JOVD Den Haag) reageert op Lex Cornelissen (voorzitter JOVD Rijnmond).

Waar zondag de landelijke voorzitter pleitte voor een minderheidskabinet van VVD, D66 en Groenlinks, om zo een duidelijke koers te kunnen stellen na de verkiezingen, pleitte Lex Cornelissen gisteren voor een kabinet met VVD, CDA en D66.

Onze bestuurlijke christenbroeders zouden namelijk dichter bij ons in het politieke spectrum staan dan de duurzaamheidsclub van Obama junior. Een bewering die mij de pen op doet rapen voor een ander liberaal geluid.

De huidige samenleving is op de hand van het populisme, dat de afgelopen jaren flink terrein heeft weten te winnen op de rede. Het debat word door uitersten gekaapt en de samenleving polariseert. Lex Cornelissen en ik zijn het hier grotendeels over eens. Echter, mijn manier om deze ontwikkeling te bestrijden is anders.

Progressivisme en verbinding zijn het antwoord op de huidige onrust in de maatschappij. Met een coalitie van VVD, D66 en Groenlinks zouden wij het hele politieke spectrum samentrekken en een liberale lijn kunnen uitzetten. In plaats van elkaar op onze verschillen aan te pakken, moeten we de kans grijpen om progressivisme en duurzaamheid hoog op de agenda te plaatsen en de uitwassen van het conservatisme en de betutteling van links eruit te onderhandelen. Dáár zou de focus op moeten liggen.

Wat ik merk binnen de JOVD en daarbuiten, is dat veel mensen een claim denken te kunnen leggen op liberalisme als begrip en ideaal. Liberalisme is een stroming die niet te plaatsen is in het huidige rechts-links stelsel, omdat (individuele) vrijheden door verschillende partijen worden verdedigd, zowel linkse als rechtse. Economisch gezien valt het daarentegen niet te betwisten dat wij als enige het liberale geluid laten horen.

De vraag is welke zaken zwaarder wegen. De focus en verlangens van de liberalen van JOVD Rijnmond zijn anders dan wat Haagse JOVD’ers beweegt om liberaal te zijn. Betutteling is een nachtmerrie waar wij het unaniem over eens zijn en we moeten deze gemene delers hanteren om ons hogere doel van een liberale samenleving te bereiken.

Wát een liberale samenleving dan betekent is voor iedereen anders omdat er – zoals bij elke filosofische stroming – verschillende invalshoeken zijn. Bij een geweldige vereniging als de JOVD is er plaats voor elke opvatting, waarover we vervolgens weer heerlijk vermoeiende discussies kunnen voeren. Dat bereidt ons voor op de échte wereld, waar dit niet anders zal zijn.

Dus kap nâh met het woord ‘deplorables’ en ga Normaal. Doen (Vrij vertaald naar Rutte). Niet lullen maar poetsen. Ik zie iedereen wel bij de motiewerkgroepen, waar het vast en zeker weer sociaal- versus klassiek liberalisme zal zijn.

Dit bericht delen....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

image sources

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.