De ‘Hoge Heren’ in Den Haag, dichterbij dan je denkt

Het wordt steeds vaker gezegd dat de ‘hoge heren in Den Haag’ ontoegankelijk zouden zijn. Ze zitten er zelfs voor puur eigen gewin. De ‘gewone man’ kan er niet van dromen inspraak te hebben in de politieke besluitvorming. Hoe schril staat dit in contrast met de ‘politieke elite’, die totaal niet meer zouden weten wat er in de samenleving speelt, die niet geïnteresseerd is in de problemen van ‘Henk en Ingrid’ en die slechts bezig is met wie door middel van coöptatie zich tot de gelederen van deze moderne noblesse de robe mag rekenen. Ja, ‘Fuck de VVD’, het epicentrum van het ‘politieke kartel’, om met de naar eigen zeggen ‘positieve beweging’ Forum voor Democratie te spreken.

Toch is dit niet mijn ervaring met de politiek. Ik kwam twee jaar geleden aan bij de JOVD met niets dan de bedoeling eens te neuzen bij wat ik argwanende vermoedde dat een ‘veel te rechtse’ kliek voor mij zou zijn. ‘Veel te rechts?’ was het antwoord ‘Waarom ga je dan niet in de commissie politiek?’. Tot mijn grote verbazing hoefde ik niet de rechtse consensus te belichamen om mee te denken over de politieke lijn van de vereniging. Juist dissidente opvattingen zijn interessant voor een vereniging en juist wanneer je vindt dat iets anders moet, ben je in de politieke arena op de juiste plaats.

Sindsdien hebben we in kleine, vaak bomvolle zalen de meest uiteenlopende sprekers met onze vereniging ontvangen. Van Bram Moszkowicz, wiens pompeuze politieke schip de werf nooit heeft verlaten, over Mark Verheijen, Leendert de Lange en vele leden van de Leidse gemeenteraad, tot Jan Anthonie Bruijn, die nota bene voorzitter is van de commissie die het verkiezingsprogramma van de VVD schrijft. Wat de gemene deler is bij al deze politici, is hoe toegankelijk zij zijn. Op een doordeweekse avond reizen zij af naar de zolder van een café om met een stel jongeren in debat te gaan over de politiek. Terwijl de wereld in beweging zit (en soms in brand lijkt te vliegen) kunnen wij op de meest open wijze discussiëren over de meest uiteenlopende thema’s. Mijn ervaring is bij allen dat er echt naar je geluisterd wordt: soms is iemand het stellig met je oneens, soms had de politicus er nog niet zo over gedacht en soms blijkt het dat je geestverwant bent. Hoe directer kan politieke invloed zijn, dan door in gesprek te gaan met een politicus en na afloop beiden met nieuwe inzichten naar huis te gaan?

De crux is dat ik alleen maar kan concluderen dat de geluiden over de zogenaamde afstand tussen burger en politiek, in een klein land als Nederland, uit niets anders kan voortkomen dan uit luiheid van de criticasters. De beste stuurlui staan werkelijk aan wal.  Het lidmaatschap van politieke partijen staat op een historisch dieptepunt – niemand neemt nog de moeite om het heft in eigen handen te nemen en wat er beter wordt gevonden, ook daadwerkelijk in praktijk te brengen. Vind je het gek dat de schijn wordt gewekt dat er een ‘elite’ is die alles bepaalt, als er zo weinig mensen überhaupt de moeite nemen om zich bezig te houden met politiek? Schrijf moties, schrijf resoluties, debatteer met je lokale politieke verenigingen, bezoek sprekersavonden, schrijf brieven, artikelen – of wanneer je écht heel boos bent op de politiek, een boek! Maar verval alstublieft niet in de intellectuele en morele luiheid om af te geven op de mensen met overwegend de moeilijkste baan op de wereld: iedereen blij houden. Mijn ervaring met allen is dat ze werkelijk trachten het beste voor Nederland te bereiken. Help ze: stel een vraag. En als je geen vragen hebt, dan houd je inderdaad je mond. 

Dit bericht delen....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.