Hoe het CDA studenten hard voorliegt

Iedereen zal wel hebben meegekregen dat het weer campagnetijd is, en alle partijen doen hun best om de jongeren zo ver te krijgen om op hen te stemmen. Het CDA doet dit met een allang verouderd fossiel: de basisbeurs.

Op hun website schrijft het CDA hierover het volgende: “We zien dat door dit leenstelsel vooral leerlingen met lager opgeleide of minder rijke ouders en jongeren met een beperking minder snel gaan studeren. Dat is oneerlijk en onacceptabel. Onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn: of je nu rijk of arm bent.  Wij willen zo snel mogelijk af van het leenstelsel. In plaats daarvan moet er weer een basisbeurs komen voor alle bachelorstudenten in het hbo en op de universiteit. Zodat er weer gelijke kansen zijn voor iedereen die zijn talent wil benutten. “1

Armere gezinnen moeten juist extra betalen

Het CDA wil dus de basisbeurs opnieuw invoeren zodat ook studenten uit een gezin met een lager inkomen weer kunnen gaan studeren. Een addertje onder het gras wordt niet vermeld: het voorgesteld beleid doet exact het tegenovergestelde. Onder het oude stelsel bedraagt de basisbeurs op dit moment voor uitwonend €290,- per maand en de aanvullende beurs €275 euro per maand, net iets meer dan je nodig hebt voor een studentenkamer in Amsterdam (in andere steden houd je nog wat over voor boodschappen, maar niet voor studieboeken of gezelligheid). Studenten uit een arm gezin moeten dus sowieso bijlenen, en hier worden ze door het CDA ernstig benadeeld.

Het CDA wil namelijk terug naar de oude voorwaarden voor de lening voor studenten, en hier blijkt dat studenten uit een arm gezin juist de dupe worden van dit stelsel. De rente onder dit stelsel was namelijk hoger dan bij het nieuwe stelsel, waarin de rente op de lening gekoppeld is aan de rente op staatsobligaties.

Ook moeten ze maximaal 12% van hun inkomen betalen aan aflossing, in plaats van 4%. Daar bovenop wil het CDA de OV-jaarkaart afschaffen en vervangen door een trajectkaart.

Middenklasse wordt ook benadeeld

Hierdoor zijn de kosten voor studenten uit een lager milieu juist hoger op lange termijn, terwijl het voor studenten uit gezinnen, die net iets meer dan €48.000,- per jaar verdienen bijna onbetaalbaar wordt. Want van een basisbeurs kan je niet leven, laat staan een studentenkamer huren. Deze studenten zullen dus ruim moeten bijlenen wat betekent dat hun studieschuld veel hoger uitkomt. Verder is het CDA niet erg consequent met de herinvoering van de basisbeurs, want voor de master-fase wordt het huidige systeem aangehouden. “Naar verwachting zullen in de toekomst meer mensen al werken terwijl zij hun master halen, zoals nu in het buitenland vaak gebeurt, waardoor financiering minder problematisch is.”2

Het CDA vergeet hierbij te vermelden dat onze universitaire bachelors – in tegenstelling tot in het buitenland – veel theoretischer zijn en dat een master in een universitaire studie nodig is voor het vinden van een goede baan. Ook wordt niet duidelijk waarom het CDA denkt dat meer mensen zouden werken tijdens het behalen van hun master.

Voor wie is dit stelsel nu goed?

Er is een groep die profiteert van het stelsel zoals het CDA dit voorstelt: rijke ouders van bachelorstudenten die sowieso de hele studie van hun kinderen zouden betalen. Deze ouders hoeven bij een basisbeurs €270,- minder aan hun kinderen over te maken. Maar met de studenten zelf heeft het dus weinig te maken.

Sowieso is het absurd om aan te nemen dat ouders veel bijdragen aan de studie van hun kind, want dit is niet altijd zo. Er zijn genoeg ouders die zeggen: je bent nu 18 jaar, we betalen je collegegeld en je zoekt het verder maar uit. En deze studenten worden dus benadeeld door het oude stelsel, terwijl al die studenten aan het eind van hun studie dezelfde banenkansen en mogelijkheden tot afbetalen hebben.

En juist hierom ben ik voor het leenstelsel, omdat het uiteindelijk een investering van de student in zichzelf is. Daar hebben de ouders en hun inkomen uiteindelijk niets mee te maken. En als afgestudeerde student heb je uiteindelijk evenveel kansen om de lening terug te betalen.

En let op: geld uitdelen kost geld!

  1. ‘Basisbeurs in plaats van leenstelsel’, CDA – standpunten, www.cda.nl/standpunten/besteideeen/basisbeurs-in-plaats-van-leenstelsel/
  2. ‘CDA wil basisbeurs voor studenten terug’, Volkskrant, www.volkskrant.nl/politiek/cda-wil-basisbeurs-voor-studenten-terug~a4393090/
Dit bericht delen....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.