De JOVD beslist lekker zelf, jij toch ook? 

De afgelopen weken heb ik met stijgende verbazing naar de JOVD-Facebookpagina gekeken. De vereniging die ooit trots was dat ze zich niet liet inzetten als propagandaploeg tijdens verkiezingen, ging vol op het orgel voor de VVD. Dat is niet alleen een breuk met traditie, het is schadelijk voor onze vereniging.

De uitspraak “de JOVD stemt op onze Mark, jij toch ook?” wekt bij mij op twee manieren weerzin op. Ten eerste valt het aantal JOVD’ers dat blind op de VVD stemt wel mee. Zowel in het verleden als tegenwoordig is de JOVD allesbehalve een eenheidsworst. We mogen er trots op zijn in het verleden voor vrijwel iedere partij kamerleden geleverd te hebben. Ook vandaag de dag is de JOVD een ontzettend brede liberale vereniging. Alleen bij JOVD-congressen heb je in de ene zaal leden (zoals afdeling Rijnmond) die de EU wil afschaffen, terwijl in de zaal ernaast Guy Verhofstadt staat te oreren, beiden met dezelfde beginzin: “ik, als liberaal”. Iedere keer dat je de TV aanzet zie je JOVD’ers bij een breed scala aan rechtse bewegingen op de achtergrond rondlopen. Het idee dat de JOVD een homogene vereniging is die en masse op de VVD stemt is onwaar en onwenselijk.

Ten tweede roept de zin “de JOVD stemt op onze Mark” een vervelende vraag op: hoort een JOVD’er die niet op onze Mark stemt er volgens onze Facebookpagina wel bij? Door te impliceren dat de rechtgeaarde JOVD’er netjes het vakje van Mark Rutte inkleurt, maakt het hoofdbestuur de JOVD minder inclusief naar andersdenkenden. Wat mij betreft is het juist de kenmerkende diversiteit in opvattingen die de JOVD de JOVD maakt.

In plaats van slaafs onze moederpartij te volgen, sturen wij al meer dan 65 jaar de VVD bij. Wij worden niet geleid door de tekst van het VVD-partijprogramma, maar door het gedachtegoed van J.S. Mill. Wij herhalen woorden van politici niet, maar bevragen ze. Door onze vereniging te verwateren tot een VVD-campagneteam, verpest het hoofdbestuur ons eigen liberale geluid. Ik hoop dat de JOVD zich in volgende verkiezingen weer traditiegetrouw naar de achtergrond beweegt. Dat de JOVD haar leden niet uitlegt welk vakje ze in moeten kleuren, maar haar leden de handvatten geeft om zelf tot een beslissing te komen. Omdat de JOVD er niet is om haar leden te tonen waar de VVD voor staat. Het doel van de JOVD is om haar leden erachter te laten komen waar zij zélf voor staan, ook als ze daardoor op een andere partij stemmen.

Dit bericht delen....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.