Is opvang in de regio de oplossing?

Vluchtelingen moeten terug naar huis of een écht leven kunnen opbouwen. Opvang in de regio is een tijdelijke oplossing.

Over de hele wereld slaan mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. In landen als Syrië en Irak zijn de verhoudingen op dit moment zo gespannen dat grote groepen noodgedwongen het land ontvluchten en elders op zoek gaan naar vrede en veiligheid.

Een groot deel van hen wordt opgevangen in naburige landen als Jordanië en Libanon. De afgelopen maand brachten wij een bezoek aan een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld, al-Za’atari in Jordanië. We wilden inzicht krijgen in hoe opvang in de regio daadwerkelijk is geregeld, en in hoeverre dat een echte oplossing is.

Opvang in de regio is namelijk geen oplossing voor de lange termijn. Het is slechts een middel. Er is veel meer nodig voor de oplossing van de werkelijke vluchtelingenproblematiek.

Een tijdelijk huis

Ondanks de politieke gevoeligheid van het onderwerp, zijn de meeste partijen in Nederland het er inmiddels over eens: vluchtelingen moeten grotendeels in de regio worden opgevangen.

De afgelopen jaren zijn om en nabij de zes miljoen Syriërs gevlucht vanwege de terreur van ISIS in het land. Van deze groep wonen er ongeveer 1,3 miljoen in buurland Jordanië. Een klein gedeelte van hen, zo’n tachtigduizend, verblijven in het grootste kamp van de omgeving, al-Za’atari.

Waar het kamp vijf jaar geleden begon als geïmproviseerde, tijdelijke oplossing, is het inmiddels uitgegroeid tot de vierde stad van het land. Het kamp heeft naast het primaire doel – het bieden van relatieve veiligheid – steeds meer voorzieningen van een echte stad.

Maar uiteindelijk willen de vluchtelingen maar een ding: terug naar een veilig land van herkomst.

Militair ingrijpen

Nu ISIS op z’n zwakst is, moet de Europese Unie ingrijpen door, in samenwerking met de internationale gemeenschap, te laten zien dat het Midden-Oosten ertoe doet en dat het Westen de problematiek erkent.

Dit betekent onder andere dat de landen bijgestaan moeten worden in hun strijd tegen ISIS – ook als daarvoor extra militair ingrijpen nodig is. Zelfs grondtroepen moeten tot de mogelijkheden behoren. De huidige aanwezigheid en steun is onvoldoende om ISIS te verslaan. Wij willen immers bijdragen aan het grootst denkbare goed voor mensen in deze regio: vrede en veiligheid.

Maar ook humanitaire hulp blijft voor de regio op de korte termijn belangrijk. Vluchtelingenkampen als het al-Za‘atari kamp moeten bevoorraad blijven om een tijdelijk huis voor vluchtelingen te kunnen blijven vormen.

Daarnaast is een economisch sterk Jordanië een andere oplossing voor de Syrische vluchtelingen. Mocht het conflict tussen regeringsgezinde troepen en het vrije Syrische leger na het verslaan van ISIS weer oplaaien dan kunnen de vluchtelingen eventueel een permanent huis vinden in Jordanië. Op dit moment kan Jordanië dat niet aan, wellicht in de toekomst wel. Europa heeft in veel opzichten baat bij een welvarend en veilig Jordanië. Het fungeert als stabiele schakel in het Midden-Oosten en dient dan ook topprioriteit te zijn voor de Europese Unie. Het bouwen aan een sterk Jordanië draagt bij aan de stabiliteit van de regio. Het land kan daardoor een voorbeeld zijn voor omringende landen in het Midden-Oosten.

Nederland moet meer doen

Kortom: Nederland moet, samen met de rest van de Europese Unie, komen met realistische en duurzame oplossingen voor de vluchtelingencrisis. Militair ingrijpen in NAVO verband in Syrië en sterk investeren in Jordanië. Alleen wanneer ISIS is verslagen en Jordanië een sterk en welvarend land is kan het Midden-Oosten er weer bovenop komen. Maar daar ligt wel een verantwoordelijkheid voor Nederland en voor het Westen. Inzet van Europa moet zijn dat Syriërs in bijvoorbeeld het Al Za’atari vluchtelingenkamp eindelijk kunnen beginnen aan het heropbouwen van hun leven met ooit de mogelijkheid om weer terug te gaan naar het land van herkomst. 

Rutger de Ridder is landelijk voorzitter en Koen Bokhorst is Landelijk vice-voorzitter voorlichting en marketing van de JOVD. 

Dit bericht delen....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.