Een bedelkabinet herstelt geen vertrouwen

Een minderheidskabinet gaat het vertrouwen in de Nederlandse politiek niet herstellen. Voor het zomerreces sprak Caroline van der Plas (BBB) bij WNL uit voor deze kabinetsvariant. Een minderheidskabinet zou volgens Caroline zorgen voor het beter functioneren van het parlementaire democratie. Naast de meerderheidscombinatie tussen de zes veelbesproken partijen, blijft het minderheidskabinet dus ook nog een aanwezige theoretische optie. Het minderheidskabinet lijkt een interessante manier om de oppositie een machtspositie te geven, maar zo’n kabinet zorgt ook voor kortzichtigheid en de komst van extra politieke spelletjes. Was dit niet juist waardoor Nederlanders het vertrouwen in de politiek kwijtraakten?

Met een minderheidskabinet wordt elke oppositiepartij gepromoveerd tot een halve coalitiepartij. Het minderheidskabinet zelf moet steeds maar weer op zoek naar meerderheden met een permanente uitgestoken hand; het minderheidskabinet is een bedelkabinet. Als een partij echt mee wil regeren, kan zij altijd haar verantwoordelijkheid nemen door onderdeel te worden van een meerderheidscoalitie. Met een minderheidskabinet kan de oppositiepartij op een opportunistische manier beleid steunen. Zo’n partij kan de coalitie politiek gijzelen voor eigen gewin. Er is niets dat een oppositiepartij uiteindelijk tegenhoudt om weg te lopen van een besluit. Het is maar de vraag of de oppositie dadelijk voor moeilijke, maar noodzakelijke besluiten nog wel haar handen vies durft te maken.

Verder zorgt een bedelkabinet niet alleen voor meer politieke spelletjes, ook kortzichtigheid gaat zegevieren. De onzekerheid of je morgen nog een meerderheid hebt voor een besluit, voorkomt dat er langetermijnbeleid wordt gemaakt. Dit terwijl in het beleid naar de toekomst moet worden gekeken om uit de stikstof- en woningcrisis te komen. Er is dan nog niet eens gekeken naar de dramatische geschiedenis van minderheidskabinetten in Nederland. Zoals de Leidse hoogleraar Wim Voermans het in 2010 tegen het RTL-nieuws verwoorde: “minderheidskabinetten hebben een hoge kill factor”. Slechts één vijfde van de minderheidskabinetten overleeft het namelijk in Nederland. Een coalitie met een meerderheid geeft zonder twijfel de benodigde stabiliteit om verder dan morgen te kijken. Een bedelkabinet geeft deze stabiliteit simpelweg niet.

Met het idee van een minderheidskabinet lijkt te worden bijgedragen aan de discussie over een nieuwe politieke cultuur. Het is terecht dat deze discussie wordt gevoerd. Helaas is het minderheidskabinet een oplossing die waarschijnlijk weinig oplost. Juist de sterke afname van het vertrouwen in de politiek ligt ten grondslag aan deze discussie. Het vertrouwen moet worden hersteld. Dit gebeurt niet door meer politieke spelletjes toe te voegen aan de politiek, maar door meer stabiliteit en openheid te bieden. Politiek Den Haag zou zich bijvoorbeeld hard kunnen maken voor WOB-verzoeken, zodat ze vaker, sneller en beter worden ingewilligd. Dit zou al een grote stap vooruit zijn in de openheid van de overheid.

Er ligt een groot vraagstuk voor ons, een vraagstuk over hoe wij het vertrouwen in de politiek gaan herstellen. Dit moeten wij doen door stabiliteit te verkiezen boven kortzichtigheid en openheid boven politieke spelletjes. Een minderheidskabinet herstelt het vertrouwen niet. Een coalitie moet zich niet bezig houden met bedelen, maar met het opbouwen van ons land.

Dit bericht delen....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.