Taiwan meer bedreigd dan de panda

In het licht van een groeiende militaire acties[1] door China tegen Taiwan dient de JOVD op 25 november een resolutie in bij de General Assembly van de International Federation of Liberal Youth, die oproept tot het erkennen van Taiwan als volwaardige staat. De resolutie is internationaal breed gedragen en wordt ondersteund door jongerenorganisaties van Amerika tot Oekraïne en ook de Jonge Democraten van D66. Het erkennen van Taiwan blijft een ideaalbeeld voor vrijheidslievende mensen in de wereld, maar in de praktijk moet er nog veel gebeuren voordat dit kan geschieden. De spanningen tussen China en Taiwan zijn het hoogst in veertig jaar en volgens experts is de Chinese militaire opbouw per 2025 omvangrijk genoeg om Taiwan te annexeren.[2]

Sinds 1971 erkent Nederland, net als de rest van de Westerse wereld Taiwan niet als officiële staat. Nederland heeft bijvoorbeeld geen ambassade in Taiwan, maar een handelsmissie in Taipei met ongeveer dezelfde functie. Het gevolg van het uitsluiten van Taiwan is dat ze niet vertegenwoordigd zijn in internationale organisaties zoals de VN, waar ze sinds 1971 vervangen zijn door communistisch China. Taiwan wordt sindsdien weggezet als een afvallige provincie van China met als gevolg dat China elke vorm van Taiwanese erkenning blokkeert. Gedurende een interview met een Hongkongse media outlet in 2020 werd aan Canadese epidemioloog Bruce Aylward de vraag gesteld of de WHO het lidmaatschap van Taiwan moest overwegen.[3] Aylward weigerde in te gaan op de vraag en prees de Chinese corona aanpak. Na herhaaldelijk doorvragen door de journalist viel de verbinding ineens weg. Dit laat des te meer zien wat voor druk China op de kwestie Taiwan legt tegenover externe partijen. Dit is een gevolg van de flinke invloed die China de afgelopen jaren vergroot heeft in de WHO en andere internationale organisaties door op neokoloniale wijze investeringen te doen zoals bijvoorbeeld via het nieuwe zijderoute project.

Toch stuit China langzamerhand op verzet, de Amerikaanse president Joe Biden zet de ingezette harde lijn van zijn voorganger Donald Trump door.[4] Recent heeft de Verenigde Staten onder Biden belooft garant te staan voor Taiwan in het geval van een Chinese invasie. Terwijl China vele sorties uitvoert met straaljagers boven Taiwanees gebied groeit de kans op verdere militaire escalatie met de dag. Tot zover blijkt de Chinese draak nog tandeloos, maar gevaarlijk beramend. Na zes jaar inflatie gaat het namelijk niet goed met de populariteit van de Chinese Communistische Partij.[5] Momenteel gebruikt de CCP Taiwan als zondebok om het publiek af te leiden van de binnenlandse crises. Daarom zijn ze op zoek naar een oplossing waarin zij een overwinning kunnen claimen zoals in Hong Kong. Dit is iets wat het Westen niet mag toestaan. In een recent statement door de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken prees hij het democratische succesverhaal van Taiwan. Hij riep op om gezamenlijk op te komen om voor een Taiwanese vertegenwoordiging in de VN.[6] Dit mag zich in Europa niet op dovemansoren vallen. Dus zal ook Nederland samen met andere democratisch beminnende landen moeten opkomen voor Taiwanese participatie in de VN.

Volgens de JOVD is dit niet te bereiken door slechts marineschepen naar een ver weg eiland te sturen. In oktober heeft het Europese Parlement bijvoorbeeld het grondwerk gelegd voor een bilaterale handelsovereenkomst met Taiwan en ingestemd met het beschermen van de Taiwanese democratie.[7] Zo’n handelsovereenkomst is de sleutel voor het beschermen van Taiwanese onafhankelijkheid, zodat het land op eigen benen kan blijven staan. Hoewel het nu onwaarschijnlijk is dat China voor 2025 Taiwan binnenvalt, zullen we hier altijd paraat op moeten zijn. Toch is het essentieel dat de vrije wereld bij elkaar komt en China raakt waar het zeer doet door Taiwan op termijn te erkennen als eigen staat, beginnend bij het lidmaatschap van de VN. 


[1] https://www.republicworld.com/world-news/rest-of-the-world-news/taiwans-airspace-breached-by-two-chinese-warplanes-yet-again.html

[2] https://www.bbc.com/news/world-asia-58812100

[3] https://www.youtube.com/watch?v=UlCYFh8U2xM

[4] https://www.channelnewsasia.com/world/us-president-biden-vows-stand-asia-freedom-hits-out-china-taiwan-2272527

[5] https://edition.cnn.com/2021/11/10/economy/china-cpi-ppi-inflation-intl-hnk/index.html

[6] https://www.reuters.com/world/blinken-urges-all-un-member-states-support-taiwan-participation-2021-10-26/

[7] https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20211014IPR14926/eu-taiwan-relations-meps-push-for-stronger-partnership

Dit bericht delen....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.