Liberale, Literaire, Leestips

De maand januari brengt niet de vreugde van de gezellige decembermaand, het brengt ongemakkelijke nieuwjaarswensen, kou en wanhopig nieuws over de elfstedentocht. Het is een maand waarin het normale leven weer begint en je doelen kan opstellen voor de rest van het jaar.

Bij deze koude maand horen er in mijn ogen twee essentiële dingen. Ten eerste, lang binnen blijven. Dankzij onze ministers is dit wel geregeld, ze zijn zo vriendelijk geweest om alle winkels en restaurants dicht te gooien. Onder een dekentje op de bank, het liefst met een grote mok thee of warme chocolademelk.

Ten tweede een goed boek, want na uren staren naar Tiktokdansjes en series bingen op Netflix wil je je brein ook wel iets te doen geven. Maar wat moet je nu lezen? Wat past nou bij deze grauwe en kille maand?

Geen zorgen, de Driemaster-redactie brengt hiervoor de oplossing. Iedere maand gaan we een kort lijstje opstellen met boeken die niet alleen passen bij de actuele maand, maar dienen ook op iedere bucketlist van een ware liberaal aanwezig te zijn. (Niet zozeer omdat ze zo liberaal zijn, maar af en toe buiten je bubbel spieken heeft zijn voordelen!)

Jouw favoriete boeken mogen natuurlijk niet ontbreken van deze lijst, dus heb jij een boek waarvan je denkt dat iedere JOVD’er het moet hebben gelezen? Motiveer je keuze en stuur het naar hoofdredacteur@jovd.nl

Boek 1. Frankenstein — Marry Shelley (1818)

Live, although it may only be an accumulation of anguish, is dear to me and I will defend it.

Om in de donkere wintermaand te blijven beginnen we met een horror klassieker. Mevrouw Shelley heeft al tweehonderd jaar geleden een cult classic geschreven die anno 2021 nog even spannend en angstig is.

Het verhaal is waarschijnlijk bij weinig mensen onbekend. Een lijk dat weer tot leven wordt gebracht door een mysterieuze student in Genève. Het verhaal gaat echter niet in hoe het heeft kunnen gebeuren, maar wat het effect ervan was.

De heer Frankenstein heeft een leven gecreëerd, maar sinds hun eerste ontmoeting keerde de schepper al tegen zijn creatie. Dit verhaal kan men terug vinden in de stroming van verschillende agnosten. Shelley vereenvoudigd de relatie tussen agnosten en god tot een kat en muis verhaal tussen twee belichamingen van god en zijn volgelingen.

Boek 2. De Gedaanteverwisseling — Franz Kafka (1915)

I cannot make you understand. I cannot make anyone understand what is happening inside of me. I cannot even explain it to myself.

Verkeerd uit bed stappen krijgt een nieuwe betekenis in het korte boekje van Franz Kafka genaamd Metamarfose. Gregor Samsa wordt op een zekere dag wakker met een nogal onaangename verassing. Waar hij voorheen een tweevoeter was die financiële zorgde voor zijn familie, wordt hij op een zekere ochtend wakker als insect.

Een voordat je stopt met lezen omdat het nogal als een absurd verhaal klinkt, het boek vertelt een tragisch verhaal. Franz Kafka, die in zijn jeugd mishandeld was door zijn vader, verteld in zijn boeken over de effecten die dit op hem had.

Het proces, een andere klassieker van Kafka, gaat hier ook over. Hierin wordt de hoofdpersoon verdachte in een zaak, waarvan hij de inhoud en het juridische systeem niet kent. Kafka laat je door zijn somewhat absurde verhalen de lezer meekijken in zijn verleden.

Hoe voelt het om als een insect te worden beschouwd door de mensen die je normaliter lief zouden moeten hebben? En hoe voelt het om te worden gestraft vanwege regels en omstandigheden die je maar niet kan begrijpen.

Dit bericht delen....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.