Een digitaal bezoekje bij @jovd_memes

Licht, camera, actie! Of wacht… juist geen camera. Plus een stemvervormer om de anonimiteit van de JOVD mememaster te verbergen. Onder die voorwaarden bleek een interview met de mememaster mogelijk. Een buitenkansje voor de redactie van de Driemaster om dit fenomeen te duiden. Daarom kropen Floris Roggekamp en Ian van Loon op een winterse decemberdag achter hun laptop voor dit interview. ‘Vooralsnog weten alleen mijn bestuursgenoten wie ik echt ben.

Met welke beweegreden is hij dit account gestart? En is het moeilijk om anoniem te blijven?

Achtergrond

Wat was voor jou de reden om het meme-account jovd_memes te starten?

’Dat is een hele leuke vraag. Het begon eigenlijk als grapje. Misschien sloeg het aan, misschien totaal niet. In het verleden bestond een vergelijkbaar meme-account, vvdmemes, maar dat account is al een tijdje inactief. In de tussentijd kwamen andere politieke meme-accounts op. Daar ontbrak het aan een liberaal account.

Mijn uiteindelijk doel is om een redelijk aantal JOVD’ers en niet-JOVD’ers aan te spreken met grappige memes. Dat zij mijn afbeeldingen delen en onderling bespreken. Dan zie ik dat mensen het waarderen. Het gaat mij vooral niet om de persoonlijke aandacht; ik hoef niet op het scherm geprojecteerd te worden.’

Welke inspiratie haal jij uit andere politieke meme-accounts, zoals fijnecdamemes?

‘Het CDA-account was niet zozeer een inspiratie voor mij. Ik liep al een tijdje rond met dit idee, maar het bestaan van deze en andere accounts was wel doorslaggevend om de ruimte te pakken voor liberale grappen. In de tussentijd heb ik wel een paar keer contact gehad met de eigenaar van fijnecdamemes, maar dat waren vooral praktische zaken.’

Wij lezen dat jouw account niet aan de JOVD gebonden is. Toch geef je in een meme aan een actief bestuurslid te zijn en is onze Landelijk Voorlichter soms gastschrijver. Hoe verhoudt jouw account zich dan tot de JOVD?

‘Ik zit inderdaad ergens in een bestuur en heb soms contact met Pepijn (Hoofdbestuurslid Voorlichting, red.), maar hij weet niet wie ik ben. Eigenlijk staat mijn meme-account los van hoe of wie ik ben binnen de JOVD. Daar houd ik vanaf het begin al rekening mee. Stel je namelijk voor dat ik een domme grap maak, dan moeten mensen op mij neerkijken en niet de JOVD. Dat geldt ook voor de memes van Pepijn. Hij heeft deze privé gestuurd, niet vanuit zijn rol als Hoofdbestuurslid.’

Anonimiteit

Je probeert je anonimiteit goed te bewaken. Hoe ervaar je de nieuwsgierigheid van JOVD’ers?

‘Tijdens activiteiten is mij wel eens de vraag gesteld door JOVD’ers die mij verdenken eigenaar te zijn van het account. Soms proberen zij dat op slinkse wijze, bijvoorbeeld door mijn mobiel te vragen en mijn Instagramaccount te laten zien. Ik ben alleen wel slim genoeg om op voorhand al te switchen van account. Om die nieuwsgierigheid kan ik wel lachen. Juist die mysterie vind ik leuk. Via via hoor ik dat ik wel eens ter sprake kom bij afdelingsactiviteiten. Zo doe ik toch iets positiefs voor de JOVD.

Soms krijg ik wel eens een DM van individuele leden die mijn identiteit proberen te raden. Daar word ik vooralsnog nog niet moe van. Als dat wel zo zou zijn, dan zou ik mijn identiteit onthullen. De lol is er dan wel van af. Vooralsnog weten alleen mijn bestuursgenoten wie ik echt ben.’

Wij achten het waarschijnlijk dat je jouw identiteit ooit prijsgeeft. Hoe wil je dit gaan doen?

‘Als ik het Hoofdbestuur zo gek krijg, dan wil ik het doen tijdens een landelijke activiteit. Ik denk aan een soort openbaring aan het begin van bijvoorbeeld een congres. Niet per se voor de publiciteit, maar ik denk dat mensen zo’n onthulling wel leuk vinden. Voorlopig is het nog hot topic om mijn identiteit te onthullen, dus ga ik het zeker niet doen. Ik houd mij er daarom nog maar weinig mee bezig, verder dan actief mijn identiteit waarborgen en natuurlijk memes maken.’

Memes

Wat is volgens jou de perfecte meme?

‘Dat is eigenlijk alsof je een kunstenaar vraagt “Wat is het perfecte schilderij?” Ik denk dat het iets is waar iedereen om kan lachen en waar je niemand kwaad of boos om kan maken. Uiteindelijk moet het gezelligheid in de brouwerij brengen.’

Waar ligt voor jouw grens tussen humor en andere mensen schaden?

‘Een beetje porren moet zeker kunnen. Niet alleen richting het Hoofdbestuur, maar ook naar andere partijen. Laatst postte ik bijvoorbeeld over Lodewijk Asscher en Diederik Samson. Dat landde goed bij mijn volgers. Maar te persoonlijke memes vind ik echt niet kunnen. Ik ga geen memes maken die op één persoon gericht zijn, zeker niet binnen de JOVD. Voor mij ga je de grens over als je teveel op één persoon in gaat en dit teveel op een zeikerige manier gebeurt.’

Heb jij je ooit gedwongen gevoeld memes niet te publiceren?

‘Ik heb wel een paar memes gemaakt waar ik over twijfelde. Hoewel ik overal aangeef los te staan van de JOVD, heb ik een zekere afstaring van de JOVD. Ik wil dus wel memes posten die netjes blijven. Een van de memes ging over dat BIJ1 ietwat snel de racismekaart trekt. Dit kan grappig zijn, maar ook snel irriteren. Die andere meme ging over de JFVD.

Bij memes over afdelingen voel ik die dwang minder. Ik heb bijvoorbeeld een meme gemaakt over de JOVD Flevoland. Daar konden hun leden wel om lachen. Als je zo’n afdeling maar een op komische manier te kakken zetten. Maar, als een afdeling of bestuurslid zegt moeite met mijn meme te hebben, dan haal ik deze er gewoon van af.’

Hoe verhouden deze memes zich tot jouw politieke visie?

‘Ik zie mijzelf wel redelijk als klassiek liberaal, maar dat betekent niet dat alleen klassiek liberalen of alleen liberalen op mijn pagina moeten komen. Bepaalde memes laten zeker mijn mening zien, maar ik ben vooral bezig met wat JOVD’ers leuk vinden. Mijn grappen over D66 doen het bijvoorbeeld erg goed onder onze leden. Persoonlijk vind ik die ook het leukste. Tegelijkertijd heb ik ook een deel niet-JOVD’ers als volgers. Daar doen CDA grapjes het juist goed. Ik moet er dus rekening houden daar een balans in de houden.’

Politieke partijen zetten steeds vaker memes in om jongeren te bereiken. Hoe kijk jij naar deze ontwikkeling?

‘Het kan een goede campagnestunt zijn, zeker als het account verbonden is aan een moederaccount. Dan kan je op een laagdrempelige manier jongeren bereiken, en is dus een goede manier van campagne voeren. Tegelijkertijd moet je het wel echt goed doen, anders is het snel tenenkrommend. Jongeren vinden memes heel erg leuk, dus daar zit veel potentie in voor politieke partijen.

Pak de VVD als voorbeeld. Sommige memes vind ik leuk, maar andere echt tenenkrommend. Ik denk dan direct aan die voetbalplaatjes. Jongens, kom op zeg… De timing van die meme was enorm slecht. De toeslagenaffaire was hot topic en de formatie was al lange tijd bezig. Naast natuurlijk corona en een moeilijke huizenmarkt. Van zo’n meme raak ik dan geïrriteerd. De VVD kan toch wel betere dingen doen met hun tijd? Ga je bezighouden met de belangrijke zaken. Zelfs in een rustigere tijd had ik deze meme waarschijnlijk tenenkrommend gevonden. Dat moet gewoon beter.’

Toekomstblik

Waar hoop je ooit nog een meme over te maken?

‘Ik leef eigenlijk gewoon van dag tot dag. ’s Ochtends zet ik mijn telefoon aan, kijk ik in de trein of auto een beetje naar nieuws en andere memes om wat leuks te verzinnen. Ik heb dus niet echt een visie van wat ik wil met mijn account. Die memes bedenk ik vooralsnog lukraak. Waar ik over zou willen publiceren is daarom wel een moeilijke vraag. Misschien wil ik wel iets speciaals uit de kast halen als de formatie afgerond is. Daar heb ik wel leuk ideeën over, maar daar gaat nog best wel veel werk in zitten.’

Is er nog iets dat jij onze lezers wil meegeven?

‘Blijf vooral mijn Instagrampagina bezoeken en mijn memes liken. Praat er vooral met elkaar over op een positieve manier. En blijf vooral om mijn memes lachen. Verder toch nog een kleine oproep: als je zelf creatieve inzichten of ideeën hebt, voel je vrij om deze op te sturen. Meestal plaats ik deze online, tenzij het teveel van hetzelfde materiaal is.’

Dit bericht delen....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.