Interview met Thomas de Jonge dé JOVD opa

Velen kennen hem als Thomas de Jonge, maar zijn bijnaam is dé JOVD opa. De man die bij de afdeling Rijnmond lid van verdienste is en tot en met zijn veertigste vrolijk rondliep tussen twintigers. Naast JOVD opa, werkt Thomas als projectmanager bij de ING, is hij gelukkig getrouwd en zijn derde zoon Andreas is net geboren. Deze man valt natuurlijk op in de menigte JOVD’ers, maar wie is hij? Om daar eens achter te komen mocht ik een interview bij hem thuis afleggen. Bij binnenkomst liet hij als een trotse opa oudere uitgaves van de Driemaster zien en vertelde hij over zijn tijd bij de JOVD. 

Welke onderlinge banden van verschillende afdelingen heb jij meegemaakt? Friesland en Groningen komen bij elkaar langs, Utrecht en ’s-Hertogenbosch komen regelmatig bij elkaar langs. Hoe zat dat vroeger? 

‘’Het zit nu wel anders dan eerst. Friesland was vroeger niet heel actief, het is nu bijvoorbeeld super dat Groningen en Friesland bij elkaar langskomen. Tegenwoordig werkt Rijnmond wat meer samen met Leiden.’’ 

Zijn er onderlinge verschillen tussen de afdelingen?

‘’Groningen was altijd wel een linkse afdeling geweest. Dat merkte ik toen ik daar lid werd. Ik had altijd het vooroordeel dat er bij de JOVD kindertjes van rijke ouders rondliepen die dan voornamelijk rechts waren. Al snel merkte ik dat veel sociaalliberaal waren. Toen ik naar Rijnmond ging merkte ik al snel dat het een rechtse afdeling was. De VVD Rotterdam is voor VVD begrippen ook een stuk rechtser. Binnen JOVD Amsterdam en Utrecht heerst een meer linkse cultuur. In Rotterdam hebben ze een andere mentaliteit. De Rotterdamse mentaliteit is; ‘niet lullen maar poetsen.’ Leiden is ook wat rechtser. In het zuiden heb je veel afdelingen en daar zitten ook een paar rechtsere afdelingen tussen. Van Twente hoor ik tegenwoordig niet veel meer.’’ 

Ook leuke typetjes die je hebt meegemaakt? 

‘’In het stuk de JOVD-er heb ik een paar typetjes beschreven die ik ben tegengekomen bij de JOVD. Haast al die typetjes kunnen zowel man als vrouw zijn. Je hebt bijvoorbeeld de feestganger, dat zijn dan mensen die komen om gewoon lekker bier te drinken en plezier te hebben. Dat is natuurlijk ook prima. Dat zijn dan ook typetjes die ik veel tegenkwam. De apologeet is de meest bijzondere JOVD’er die ik heb meegemaakt. De apologeet is iemand die zich verexcuseerd voor het feit dat hij een man is en blank. Een rare eigenschap, immers dat zijn geen kenmerken waar je voor kiest bij je geboorte. Onderscheid maken op basis van dit soort kenmerken noemen we discriminatie, dus waarom zet je jezelf zo weg?’’ 

Vertel eens iets over jouw tijd bij de JOVD.  

‘’Ik heb twee jaar in Duitsland gestudeerd en gewerkt voor mijn studie International Business and Management Studies toen ik in Groningen studeerde. In Duitsland kwam een coalitie tussen de Duitse PVDA en CDA en ik zag al snel dat het daar de verkeerde kant op ging. Ik dacht; ‘dit moeten wij niet in Nederland hebben.’ Dus toen ik terugkwam in Nederland heb ik een hele lange getwijfeld of de JOVD wel iets voor mij is. Ik zag de JOVD namelijk als een club waar voornamelijk kinderen van rijke ouders zaten. Toen ik er uiteindelijk bij kwam in 2006 merkte ik dat het eigenlijk hartstikke meeviel. Ik merkte dat iedereen leuk met elkaar praatte en discussies voerde. Het viel me heel erg mee. Ik had een fijne tijd gehad bij de JOVD Groningen. Ik was toen voorzitter van de Commissie Regionale Politiek. Toen ben ik verhuisd naar Rotterdam voor mijn masterstudie. In Rijnmond ben ik ook direct in het bestuur gegaan als Algemeen Bestuurslid Politiek. Ik merkte dat dit een hele andere afdeling was dan Groningen. In Rijnmond zijn ze een stuk rechtser. Toen hadden wij niet echt een klik met landelijke politiek, wij waren wel aanwezig op congressen maar hadden geen ambities voor het hoofdbestuur. Toen werd er vanuit het hoofdbestuur ook niet echt positief gedacht over Rijnmond. Het was een beetje een rechts clubje, later werden wij zelfs als tokkies gezien. Zo hadden wij een tijdje niet de leeuw maar de haan als logo gebruikt, als geuzennaam. Dat wij rechtser zijn komt, denk ik, ook door het Fortuynisme. Vroeger was Rijnmond ook echt een Fortuynistische afdeling. Naast penningmeester, secretaris en voorzitter voor Rijnmond heb ik ook veel voor de Driemaster gedaan, ik was vier jaar redacteur. Voor landelijk heb ik nooit ambities gehad. Vanaf 2008 ben ik mij actief gaan bemoeien met de informatie en formatie van het nieuwe bestuur binnen de JOVD Rijnmond. Rijnmond ben ik toen stukje bij beetje meer gaan betrekken bij landelijk. Nu zit ik in mijn laatste jaar als lid van de RVA (raad van advies). Ik doe dan ook nog de Lustrumboek Commissie, deze komt volgend jaar uit. Het leukste van de JOVD waren de afdelingsreizen. Bij de JOVD heb ik veel geleerd. Zoals hoe politiek werkt en hoe je mensen motiveert, inspireert, hoe je dingen voor elkaar krijgt en hoe dingen fout kunnen lopen. Dit helpt mij nog steeds in mijn werk. Binnen Rijnmond hebben wij ook nog een Bitcoin Rijnmond groepje van meer dan 40 man waar ik mensen informeer/begeleid over de wondere wereld van cryptocurrencies.’’ 

Wat zijn verschillen tussen de JOVD van nu en de JOVD van vroeger? 

‘’Vroeger was er veel meer elan. Zo hadden wij onze eigen JOVD Rijnmond sigaar. Deze rookten wij dan op een congres netjes in pak. Tegenwoordig is het allemaal spijkerbroek en jasje, misschien een hemd eronder. In die tijd gingen wij ook meer golfen, wat rechtse hobby’s onderhouden. Wij stonden ook meer open voor andere meningen. Kritisch denken was belangrijker dan altijd gelijk hebben en altijd meedoen met de hype. Het hebben van een politieke mening op een gedwongen manier zie je tegenwoordig veel meer bij de JOVD. Dat vind ik zelf heel jammer. Ik ben voor een open discussie cultuur. Of je het nou eens bent met de ander of niet. Zo ben ik bijvoorbeeld ook Christen en daar heb ik ook veel kritiek op gehad binnen de JOVD. Dat het niet populair is om Christen te zijn vind ik prima, je mag daar kritiek op hebben. Ik vind het belangrijk dat je anders kan zijn dan elkaar, dat je een andere mening kan aanhangen. Maar dat je toch met elkaar door één deur kan gaan en dat je met elkaar samen één vereniging kan zijn. Ik hoop dat de JOVD de komende jaren ook weer dat licht gaat zien. De JOVD is nog steeds een prachtige vereniging met een hele mooie geschiedenis en met heel veel gezelligheid. Die gezelligheid is ook altijd gebleven en dat moet zeker zo blijven, maar de politieke inhoud mag wel wat liberaler.’’ 

Is er een leuk legendarisch verhaal wat jou altijd zal bijblijven? 

‘’Ja, de nacht van Da Costa. Yair Da Costa, was lid van de afdeling Amsterdam en hij wou voor het hoofdbestuur gaan. Er werd toen al een HB geformeerd van iemand van de JOVD Groningen. Hij stelde zich als tegenkandidaat en er kwam een enorme haat actie tegen Yair. Er was een meisje van de afdeling Nijmegen en zij had een e-mail verspreid over Yair. Hij had op een forum, toen hij ongeveer 14 jaar was, een mening geuit die achteraf niet zo handig was. Dat meisje had die email meer dan honderd keer uitgedrukt op papier en in de zaal uitgedeeld. Dit zwengelde de enorme haatcampagne tegen Yair aan. De haat werd gevoed totdat de sfeer omdraaide. Het werd namelijk zo persoonlijk gespeeld dat zelfs een paar oudgedienden vonden dat het te ver ging. Toen kwam er een stemming. Ik had gelobbyd voor Yair, hij was namelijk ook wat rechtser en ik mocht hem graag. In de eerste ronde maakten de onthoudingen het verschil. Er kwam een tweede stemronde waarin er niet meer met onthouding mocht worden gestemd. Toen ging het los met op wie je moest stemmen. Zo los dat zelfs de voorzitter voor de briefjes ging staan. Er was een meisje dat de briefjes voor Yair wilde inleveren maar de voorzitter wou ervoor zorgen dat die niet ingeleverd kon worden. Dat meisje leverde ze toch in. Toen kwam het meisje naar buiten en zei ze dat de kandidaat voorzitter haar probeerde tegen te houden om te kunnen stemmen. Bij de tweede stemming kende ik mensen die in de stemcommissie zaten. Drie minuten voor de uitslag bekend werd gemaakt kwam die persoon naar mij toe en zei die dat Yair het was geworden. Dus ik ging achter het meisje staan die zo tegen hem had gepleit. Om te kijken wat haar reactie zou zijn als de uitslag bekend zou worden gemaakt. Toen bekend werd dat Yair had gewonnen barstte ze in huilen uit. Ze had er een kruistocht van gemaakt om ervoor te zorgen dat hij niet in het bestuur kwam. Yair werd op handen naar binnen gedragen: ‘Yair! Yair! Yair!’ brulde de zaal uit. Het was een soort wonder van de democratie. Helaas werd hij drie maanden later uit het hoofdbestuur gewerkt. Het was vies en persoonlijk gespeeld, maar die avond was echt legendarisch.’’ 

Wat voor een wijsheid, tip of advies wil je huidige en/of toekomstige JOVD’ers meegeven? 

Antwoord: ‘’Als eerste, heel goed besluit om lid te worden! Het is een prachtige vereniging om lid van te zijn. Als je lid wordt van een afdeling, houd je kaarten nog even voor je. Kijk de kat uit de boom. Kijk hoe mensen zich gedragen op borrels. Als iemand jou vraagt om jouw mening, geef dan een beetje een genuanceerde mening. Zodat je eerst kan kijken, hoe er wordt aangekeken tegen andere meningen. Op die manier voorkom je dat je meteen in de hoek wordt gezet. Wees er voorzichtig mee. Zo gooi je niet gelijk jouw glazen in als je later een gooi wil doen naar een hoofdbestuur. Als je begint als lid, misschien het eerste of tweede jaar in een commissie. Zo doe je al een eerste stap richting bestuur van een afdeling als je dat wilt. Wie weet kan je daarna doorgroeien in de landelijke politiek. Als je hoofdbestuurder wilt worden is het belangrijk dat je een keer congrescommissie gaat doen. Congrescommissie is ook een ideale manier als opstapje richting het hoofdbestuur. Omdat je landelijk in de spotlight kan wordt gezet, gezien dit veel werk is wat ook veel gewaardeerd wordt. Dat heb ik veel gezien in mijn tijd. Ga ook veel naar congressen, drink veel bier en eet veel bitterballen. Maak veel gezelligheid mee en schrijf vooral ook voor de Driemaster. De Driemaster is een prachtig en ook oud blad. Zet de traditie voort en uit vooral jouw politieke mening.’’

A person and person with children

Description automatically generated with low confidence

Thomas, Esther, Peter, Johan en Andreas (in de buik) 

Dit bericht delen....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.